Familie van R. bestaat uit vader (35), moeder (32) en zoon (13).

Jij bent sociaal verpleegkundige verslavingszorg. Vader heeft een alcohol verslaving en drinkt vooral ’s avonds veel. Moeder heeft een lichtverstandelijke beperking.

Jullie kennen de vader het van het gezin al lange tijd. Vader is soms even in beeld, maar soms ook langere tijd uit beeld. Op dit moment is vader net weer in beeld.

Beide ouders hebben in het verleden veel meegemaakt. Waarschijnlijk is er sprake van trauma’s. Ouders geven aan veel stress te hebben omdat de politie veel langs komt en zeurt en omdat er iemand langs komt voor hun post die ze niet open maken.

Ouders geven aan dat iedereen zich met hen bemoeit, maar dat niemand echt helpt. Het gezin zegt dat het huis op orde is en ze goed zorgen voor hun zoon.

Ze vertellen je dat jeugdzorg betrokken is, maar dat is omdat hun zoon veel problemen heeft op school. Vader zegt dat hij door al deze stress en problemen een beetje is gaan drinken, maar dat hij het geen verslaving vindt.

Straks is er een focusoverleg over gezin van R. Jullie zijn als sociaal verpleegkundige vanuit de verslavingszorg aanwezig, want jullie willen dat er iets gaat veranderen in dit gezin. Er moet hulp komen, zodat vader minder gaat drinken.

Bereid het overleg voor:

  • Wat willen jullie bereiken?
  • Wat kunnen jullie zelf doen en wat kunnen anderen doen?